Bloggtema: Barn

Våga lämna barnen ifred när de leker

Anna Kosztovics är medlem i RFSU Malmö och författare till boken ”Snippor och Snoppar” som finns att beställa på www.rfsu.se tillsammans med en skrift om hur vuxna kan förhålla sig till barns sexualitet. Anna har också skrivit intervjuundersökningen ”Förskolepersonals förhållningssätt till barns sexualitet” som kan laddas ned från www.malmo.se

Anna Kosztovics

Vad är egentligen barn sexualitet? Vad menar jag när jag säger orden och vad är det som gör att många människor känner ett sådant motstånd att samtala om det?

För min egen del började det med att jag i rättvisans och sexualitetens namn ville ha ett ord för flickors kön. Jag var också innerligt trött på att denna kroppsdel, kvinnors kön, var onämnbart. Efter en tids samtal och arbete med förskolepersonal började jag förstå att ett ord för flickors kön bara var toppen på isberget. Börjar man prata om ord för könen kommer man så småningom in på könens funktion och pratar man sen med förskolepersonal så får man klart för sig att barn uppvisar massor med uttryck för sexualitet. De onanerar (på olika sätt och i olika grad, vissa får orgasmer), de leker lekar med sexuellt innehåll; tittar på varandra, känner på varandra, leker familj och doktor. Och pratar gör de! Frågar hur bebisar kommer in i magen, frågar varför det kittlar i snippan, varför snoppen blir hård och så vidare. Detta stör. Vuxenvärlden reagerar ofta med stort motstånd och med rädsla för vad andra ska tycka.

I en broschyr från Rädda Barnen ”Stopp! Min kropp” skrivs det mest om att man till exempel ska lära barnen så tidigt som möjligt att byta sina egna blöjor, att könet, rumpan och munnen är ”privata” delar. Barn ska alltså lära sig att försvara sig mot vuxnas övergrepp. Det krävs givetvis en balans här men hur kan man bortse från gosandet med barn vid till exempel blöjbyten? Ska man inte få uppleva de där stunderna med pussandet över hela barnets kropp? Ska barnet gå miste om all den kärlek en vuxen kan känna för en underbar barnrumpa? Och munnen? Är den inte mest till för att pussas? (Ja, och äta och prata och allt det där förstås).

Grundar sig allt detta motstånd mest i rädsla för sexuella övergrepp mot barn? Som att man har svårt att se att det är vuxna människors sexualitet det handlar när en vuxen begår sexuella övergrepp mot barn. Hur blev barnens lekar och nyfikenhet på den egna kroppen inblandade i det? Är det inte något mer? Att sexualiteten är skambelagd överhuvudtaget kanske. Att sexualitet i samband med barn blir en krock mellan det skambelagda och det oskuldsfulla. Man har ju svårt att värja sig mot barn och deras naturliga och helt omedvetna sätt att ställa frågor, berätta saker och leka. Krocken blir enorm eftersom sexualiteten i stort, speciellt kvinnors, är så skambelagd.

Det är synd. Ett barn som får ett bekräftande leende av en vuxen som går förbi när barnet sitter och pillar på sitt kön får en signal om att både den själv, handlingen och kroppen är okej. Barn som får leka doktor ifred upptäcker sin och andras njutning, de lär sig om sin njutning och känner kärlek till sin kropp. Ungefär som när man upptäcker att benen bär en och att man sen till och med kan springa snabbt med dem. Förflytta sig, känna vinden i håret, leka kull – ja, allt det man kan göra för att man har två ben som bär en och är till stor glädje för en.

Sexualiteten behöver ges goda goda växtvillkor för att utvecklas till en positiv kraft i människan liv så kom igen gott folk! Våga lämna barnen i fred när de leker (om någon gör någon annan illa tar man tag i det precis som man gör i andra lekar), låt dem onanera, avbryt dem inte. Och måste du avbryta så gör klart för dem att det finns tid för det senare. Prova att prata snippor och snoppar med barn, rita, förklara och du ska se att hur mycket barnen uppskattar ditt sällskap och hur kul du själv har

Förhållningssätt till barns sexualitet
Intervjundersökningen Förhållningssätt till barns sexualitet. En intervjustudie bland förskolepersonal i Malmö stad.

Kan skolan bli bättre på jämställdhet?

Idag bloggar Vlora Makolli från #100workshops om hur lärare i skolan kan bli bättre på jämställdhet. Hon är en av projektets jämställdhetsambassadörer som under 2015 ska hålla i 100 workshops för att göra begreppet jämställdhet till något varje medborgare i stadsområde Öster ska kunna ta del av och arbeta med.

Genuspedagogik är något som lärarna får lära sig och som därmed ska prägla deras sätt att undervisa, men som tydligen inte ger stor framgång i jämställdhetsfrågan. Vi ser till exempel att lärare indirekt diskriminerar elever genom uttalanden som "det är så pojkar är" eller "hade du läppstift på dig innan han knuffade dig och drog ner dina byxor" och att elever diskriminerar varandra på olika sätt baserat på deras kön.

Så om vi ska ta frågan på allvar och uppfylla jämställdhetsmål till år 2020 måste vi bli bättre på att betona jämställdhet och ha det som en del av undervisningen.

Vad gäller genuspedagogik, bör alla lärarna ta utbildningen på allvar genom att tillämpa den kunskap den får i arbetet rent praktiskt också, till exempel genom att vid olika tillfällen nämna "han, hon, hen" eller "hetero, homo, trans". Det vill säga, att våga använda begrepp för att normalisera och inte vara rädd för att ta diskussionen med elever om huruvida det är rätt eller fel att vara homosexuell. För att det bör inte vara ett ämne som vi ignorerar och lämnar till någon annan eller till ett annat tillfälle.

För att citera Emma Watson "If not me, who? If not now, when?"

 

Maria Wetterstrand, Vlora Makolli och Åsa Regnér

Maria Wetterstrand, Vlora Makolli och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér på Malmö stads jämställdhetskonferens 13 april i år.

Sida 1 av 2

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan