Dagarna vi borde fira

På senare år har vår kalender utökats med en rad temadagar av både inhemsk och internationell karaktär. Flera av dem uppmärksammar historiska individer:
Johan Ludvig Runeberg (5 januari), Martin Luther King (16 januari), Sten Sture d y (19 januari), Carl Michael Bellman (26 juli), Raoul Wallenberg (27 augusti), Guy Fawkes (5 november), Gustav II Adolf (6 november) och Alfred Nobel (10 december).

Samtliga är män.

Vår kalender är ett lysande exempel på hur den traditionella manliga historieskrivningen genomsyrar hela vårt samhälle och sätter standarden för vad som anses vara intressant och värdefullt. Vi har inte en enda temadag som hyllar en historisk kvinna. Även när det gäller våra traditionella högtidsdagar är de namngivna kvinnorna näst intill obefintliga och de få som tilldelats en egen dag – Maria, Valborg och Lucia – uppmärksammas mer som religiösa figurer än för sina egenskaper eller insatser som historiska individer.

Det är lätt att rycka på axlarna och tänka att det är väl så det är. Att kalendern inte är något vi kan ändra på. Men det är fel.

Vem som helst kan nämligen utropa en ny temadag och det är almanacksförlagen själva som bestämmer om dagen ska hamna i deras kalendrar. Regeln är ofta att det ska finnas ett allmänintresse och att dagen ska ha uppmärksammats under ett antal år.

Här är några förslag på nya temadagar med fokus på kvinnor:

2 januari
Sexualupplysaren och författaren Elise Ottesen-Jensens födelsedag. Ottar, som hon kallades, grundade Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) och kämpade för kvinnors rätt till preventivmedel under större delen av 1900-talet.

15 januari
Till minne av Rosa Luxemburg, socialist och centralfigur i den revolutionära arbetarrörelsen, som på denna dag 1919 mördades i Berlin.

Rosa Luxemburg – tal i Stuttgart 1907.
Rosa Luxemburg – tal i Stuttgart 1907.

30 juni
Elisabeth Tamms födelsedag skulle passa utmärkt som hyllningsdag för henne och de övriga kvinnorna i Fogelstadgruppen: Kerstin Hesselgren, Honorine Hermelin, Elin Wägner och Ada Nilsson.

Fogestadgruppen
Fogelstadgruppen - från vänster: Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Kerstin Hesselgren, Honorine Hermelin samt Elin Wägner.

15 juli
Den brittiska suffragetten Emmeline Pankhursts födelsedag.

Emmeline Pankhurst
Emmeline Pankhurst – i New York 1913 och porträtt från Library of Congress.

28 oktober
Borde firas till minne av drottning Margareta I, det medeltida Nordens mäktigaste kvinna, som regerade över Sverige, Norge och Danmark i den så kallade Kalmarunionen. Hon dog i pesten den 28 oktober 1412.

20 november
Författaren Selma Lagerlöfs födelsedag. 

29 november
Samiska aktivisten, feministen och politikern Elsa Laula Renbergs födelsedag. 27 år gammal bildade hon den första samiska riksorganisationen Lapska Centralförbundet, som hon även blev ordförande för. Hon var även en av drivkrafterna bakom det första allnordiska samemötet som hölls den 6 februari 1917.

Listan kan i princip bli hur lång som helst. Vilka historiska kvinnor skulle du vilja uppmärksamma med en temadag?

Eva Bonde är redaktör för den kvinnohistoriska tidningen Historiskan, som finns i butik fram till 2 juni. 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan