Julfesten som omvandlade statistik till medmänniskor

Nästan 1000 personer kom till julfesten Jalla jalla en Jul för alla. Det är 400 fler än förra året, och innebär att vi även detta år sätter rekord på antalet besökare. Det fantastiskt roligt att fira jul med så många härliga medmänniskor! Samtidigt är det tråkigt att se med egna ögon att hemlöshet och fattigdom har ökat i Malmö.

Jalla jalla en Jul för alla!
Volontären Robin Helmertz hjälpte till i lekhörnan med att dela ut julklappar.

Jalla jalla en Jul för alla arrangerades i år av den ideella föreningen Kort om Samhället, och hade fokus på barn. Eventet är till för de som är hemlösa, utsatta, eller av olika skäl ensamma på julafton. Här serverade vi julmat, delade ut presenter och fick se livemusik. Hela spegelsalen inne på Moriska Paviljongen tillägnades åt roliga barnaktiviteter och julklappsutdelning åt barnen. Förra året arrangerades eventet av Soppkök Malmö, som lade ner i maj 2016. Flera av oss aktiva inom Kort om Samhället var även med i Soppkök Malmö, och vi har märkt av skiftningar som vi känner är värda att prata om.

Jalla jalla en Jul för alla!
Behrang Miri är en av musikerna som uppträdde under Jalla jalla en Jul för alla.


Några dagar innan julfesten oroade sig Kort om Samhällets planeringsgrupp för att det kanske inte skulle komma någon alls. Tänk om vi spenderat hela hösten och vintern på att planera ett evenemang som inte kommer att hjälpa någon överhuvudtaget. Oron byggde på att Kort om Samhället är en relativt liten och okänd förening. Av den anledningen skulle folk kanske ha svårt att hitta just till oss. Istället nästan fördubblade vi alltså antalet besökare jämfört med föregående år. För oss är detta verkligen talade statistik. Vi har läst om hur Sveriges barnfattigdom är högst i Malmö; att andelen hemlösa barn och hemlösa överlag ökar drastiskt; att klyftorna fortsätter att växa inte bara i Malmö utan i hela Sverige. Under vår julfest fick vi se siffrorna komma till liv framför våra egna ögon.

Något annat vi noterade är hur antalet flyktingar har blivit mer överrepresenterade bland de behövande i vårt samhälle. Även här konverterade julfesten statistik och siffror till något mer konkret. Flyktingmottagandet har misslyckats. Alldeles för många har flytt från misär bara för att komma till en annan form av misär här i Sverige. Det är något som måste förbättras.

Slutligen blev vi överraskade över den stora positiva feedback vi mottog angående att vi valt att ha vårt fokus på barn. Genom att höra besökares berättelser blev det tydligt för oss hur lätt barn glöms bort när det jobbas med hemlöshet och fattigdom. En vanlig fördom mot utsatta individer är att de är vuxna, och stödinsatser riktar sig främst också till dessa.

 Jalla jalla en Jul för alla!

Överlag kan en säga att politiker såväl som privatpersoner är överens om att bostadsbristen är det största problemet och orsaken till hemlöshet och att bygga nya, billiga bostäder är också därför den bästa lösningen. Det här har upprepats flera gånger utan vidare resultat. Istället vill vi därför uppmana alla Malmöbor, med tid och ork, att engagera sig mer, framförallt i organisationer och initiativ som arbetar mer långsiktigt. Att exempelvis dela ut soppa är bra i stunden, men löser inget i ett längre perspektiv. I Malmö finns det gott om föreningar som jobbar med sociala frågor, och jag skulle våga mig på en kvalificerad gissning att alla, utan undantag, är i behov av fler aktiva volontärer.

Text: Marielle Sterner
Ordförande i Kort om Samhället
Deras facebooksida går att hitta här.

Fotografier: Alexandra Bergman

 

 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan