One Billion Rising: Dans mot sexuellt våld

“Dancing insists we take up space, and though it has no set direction, we go there together. 
Dance is dangerous, joyous, sexual, holy, disruptive, and contagious and it breaks the rules. 
It can happen anywhere, at anytime, with anyone and everyone, and it’s free. 
Dance joins us and pushes us to go further and that is why it’s at the center of ONE BILLION RISING” 

- Eve Ensler, grundare av One Billion Rising


One Billion Rising2

För ett år sedan stod jag i en park i Kolkata omringad av färg, trumslag och dans. Jag åkte till Indien för att volontärjobba under tre månaders tid och det var det första evenemanget jag deltog i med i min mottagarorganisation Kolkata Sanved, en organisation som arbetar med dansterapi, främst för personer som har blivit utsatta för sexuellt våld och trafficking.

One Billion Rising1

Den globala kampanjen One Billion Rising är ett initiativ som uppmanar hela jordens befolkning att enas och stå upp för kvinnors rättigheter, för en solidarisk värld. En av tre kvinnor och flickor blir misshandlade eller våldtagna någon gång i livet, sammanlagt en miljard kvinnor och därmed namnet One Billion Rising. Man möts i ett gemensamt engagemang med dansen som uttrycksmedel för att uppmärksamma att insatser och förändring krävs. Det är också en plats för glädje, då övertygelsen om att samhandling kan bekämpa problemet är så stark.

One Billion Rising3

Dance for Revolution är Kolkata Sanveds initiativ i samband med One Billion Rising och uppmanar alla att medverka under en dag av dans och demonstration. När jag tänker tillbaka på mitt första möte med dansaktivismen i Indien minns jag den genuina glädjen runt mig, boostat av starka viljor att förändra. Jag minns folkmassan och ballongerna, barnens skratt och doften av svett. Plakaten. ”I am rising because 66 women are raped every day in India”. Jag minns glädjetårar. Kvinnor och män, barn och vuxna. Ett plakat till. ”My revolution is to be who I am”. Folket på gatorna som stannade upp för att titta, för att vinka eller för att gå med. Det var ett rus av energi utan minskning, den var konstant och matades av människornas glädje. Det blev tydligare än någonsin att dansen kan agera katalysator för förändring. Att rörelse kan hela, transformera och möjliggöra.

One Billion Rising4

I år gick Kolkata Sanveds event Dance for Revolution av stapeln den 6e och 7e februari. Organisationen skapar en plattform för möjliggörande med aktivisten och dansaren Dr. Mallika Sarabhai och tablamästaren Pandit Tanmoy Bose där de kommer att enas i ett dansvirvel och stå emot våld och diskrimination. Jag dansar med på distans och minns med ett leende på läpparna hur vi för ett år sedan i ett kollektiv av glädje och samhörighet dansade igenom Kolkatas gator, tillsammans, ett steg i taget.

One Billion Rising5

 

Sarah Granholm
Fotograf och bloggare
Läs mer på: www.sarahgranholm.com

 

One Billion Rising6

One Billion Rising7

 One Billion Rising00 

OBR1

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan