Vem drabbas av censur på sociala medier? 

Ett upprop mot begränsande normer, Facebookcensur och för kampanjen Free the Nipple. 

Den amerikanska jämställdhetsrörelsen Free the Nipple kämpar mot kvinnoförtryck och censur. Via film, sociala medier och en gräsrotskampanj som frontas av kända namn som Miley Cyrus, Liv Tyler och Lena Dunham läggs fokus vid könsdiskriminering. Liknande initiativ har även startats i Sverige. Det förtryck som rörelsen främst kämpar mot är det faktum att bröstvårtan på den kvinnligt kodade personen alltid ses som något sexuellt. På sociala medier får varken den kvinnligt kodade bröstvårtan eller en i helhet naken kropp finnas. Men precis som i verkliga livet är det inte alltid tydligt precis hur vi blir kontrollerade. Vem ligger bakom besluten? En stat? En lagbok? En jantelag? Patriarkatet? 

 

Konstbild av bröstvårta på ett fat av Lena Mattsson

solosexFyra myter om sexet efter 50

 

Några exempel på bilder som blivit censurerade av Facebook: Konstnären Lena Mattssons bilder från utställningen To Eat Or Be Eaten, Malin Garptofts bild om solosex och RFSUs kampanj om Sex efter 50. 


Vi är många aktörer inom sexualupplysande områden och som arbetar med olika kulturuttryck som känner oro inför censurens dominans på sociala medier. Spridning av information och medvetandegörande kampanjer försvåras genom blockningar av inlägg och konton, trots avsaknad av sexuell explicitet. Ett av de senaste ingreppen från Facebook var då RFSU inte tilläts sprida sin kampanj
Sex efter 50. 

Ett viktigt perspektiv som tyvärr ofta exkluderas i samband med kampanjen Free the Nipple eller liknande events är hur transpersoner drabbas av samhällets binära syn på människans kropp. Det råder en föreställning om att du antingen är man eller kvinna. För många ser verkligheten annorlunda ut. Det blir skevt att förutsätta att en person som har bröst med fettvävnad, eventuellt i en bh, per automatik identifierar sig som kvinna. En transperson med kvinnligt kodad kropp blir konstant felkönad av sin omgivning. Den kan dessutom bli bötfälld för att gå med bar överkropp i strandmiljö eller ombedd att klä på sig en topp på gymmet till skillnad från personerna där vars kroppar är manligt kodade. Att detta skulle störa allmän ordning är endast sant för omgivningen som tittar på brösten och tycker att de hör hemma i en sexakt. Och vad säger det om manligt kodade bröst? Oavsett vem vi är bör det vara upp till var och en precis vad som ingår i ens sexlust- och praktiker. På stranden brukar vi sola och bada och på gymmet träna. Varför pratar vi om sex?  

Det är fantastiskt hur Facebook underlättar vår vardagskommunikation. Men i vilken utsträckning är det rimligt att plattformen får agera storebror och ta sig rätt att censurera det vi vill kommunicera? Om det var en myndighet skulle vi kunna kräva insyn samt få möjligheten att överklaga fattade beslut. Att hänvisa till sina stadgar är dock esset som spelas gång på gång. Vi alla godkände regelverket då vi anslöt oss. Gemenskapsreglerna är inte ett problem i sig, men hur de utnyttjas med påtaglig inkonsekvens är det.

Hur går det till när en bröstvårta skapar så mycket provokation bland allt våld, hat och förtryck? Vi tillåter alltså svenska Facebookadministratörer att styra spridning av både utbildning, konst och könsidentitetsuttryck. Hur var det nu, var Sverige ett demokratiskt samhälle med rådande yttrandefrihet? Vi vill inte blunda för att det också är ett land som fortsätter att sätta likhetstecken mellan nakenhet och sex, mellan kodad kvinna och sex och i sin tur mellan sex och tabu. Vi tänker säga ifrån varje gång det händer och sprida information om att det händer på alla arenor vi får tillgång till!

Är du med oss? 

Malin Garptoft - företagare/sexaktivist
Lena Mattsson - konstnär
Jos Rossling - transperson/feminist
Hans Sternudd - lektor i konst- och bildvetenskap
Marco Vega - sexvägledare
Sara Berntsson - fotograf
Jack Lukkerz - socionom/sexolog
Aicha Coulibaly - icke-binär transperson/aktivist
Julia Björnberg - kulturproducent
Bobbi Augustine Sand – spelutvecklare
Saga Alm Mårtensson – KBT-terapeut/sex- och relationsrådgivare
Max Bolotin - dramatiker
Andreas Lindbäck - fotograf
Niklas Åkesson – konstnär
Tomellen Ellen – människa
Marcus Folkö Müntzing - leg. sjuksköterska vid ungdomsmottagning
Sara Tuss Efrik, författare/videokonstnär

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan