"Engagemang som medicin"

 

Jag har under de senaste åren jobbat med att kräla mig upp från en lång och djup depression, ett arbete som kräver verkliga krafter. Vissa insatser från samhället sätts in, men det största jobbet måste göras av en själv, komma från en själv för att kunna göra nytta.

Under den här tiden satt jag där hemma och såg flyktingvågen 2015 välla in över oss och berördes svårt av teverapporterna, av dessa bilder av människor i nöd, i fara, och det var nu det skulle dyka upp en chans, en möjlighet för mig att agera, att vakna ur min egen dvala, mitt eget lidande.

Från alla möjliga håll började meddelanden i mitt eget sociala flöde poppa upp i en rasande fart, där jag kunde läsa om hur vänner och bekanta hjälpte till i mottagandet av dessa flyktingar. Jag stod med på kulturföreningen Kontrapunkts utskickslista då jag en gång tidigare hade besökt ett evenemang där, och såg på detta sätt föreningen omvandla sig till en hjälporganisation i raketfart. Den var en väldig kraft av gräsrotsengagemang som inte väntade på beslut från högre ort, utan agerade omedelbart utifrån hjärta och sunt förnuft, av sann medkänsla för andra människor. Myndigheternas långsamhet under krisen var provocerande, det var som om de inte ville ta i problemet. Det var till Kontrapunkt jag sökte mig, för jag hade en redan frälsts av den kärleksfulla stämning som råder där.

Jag engagerade mig i en rörelse där jag var en av hundratals lemmar i en och samma kropp. Jag fick ett arbete att utföra när jag var på plats i några timmar, enkla saker som att bädda sängar, fylla diskmaskinen, städa toaletter eller röra i stora grytor, när jag var klar tog någon annan över. Jag kom tillbaka en annan dag och gjorde samma sak, jag tänkte inte mer, jag kunde handla, jag kunde skingra mina tankar på det hemska, jag tog till verket för att bota den ångest som tevebilderna gav mig. Och det hjälpte. Flyktingarna fick mat och jag fick mitt lidande botat. Jag kände starkt att vi  alla var med om en historisk händelse och att jag alltid skulle titta tillbaka på det här och känna att jag gjorde det rätta. Det var bland det bästa jag någonsin gjort.

Det var inte bara jag som blev avstängd från Försäkringskassans ersättning för det här. Den här typen av helande uppgifter är inte godkända som rehabilitering. Man ska delta i de fördelade aktiviteterna som erbjuds, som i sig själva saknar mening, som bara finns till för rehabilitering. Den verkligt viktiga volontärinsatsen godkändes inte som tillåten aktivitet under en sjukskrivning ens för några timmar här och där, detta som hade förmåga att bota på riktigt, öppna upp en stelnad själ, bryta isolering, hitta en gemenskap på egna premisser.

Smällen från Försäkringskassans massiva utredning, förhöret som följde, och deras avstängning slog ner som en atombomb i mitt liv men ändå jag ångrar inte en sekund av mitt engagemang på Kontrapunkt. Det finns inget att ångra. Det här kommer i historieböckerna.

Kontrapunkt_2015

Fotograf: Jens Melander.

Fler bilder från Kontrapunkt 2015 hittar ni HÄR

Kontrapunkts hemsida: www.kontrapunktmalmo.net
 

***
Jenny K Lundgren är inte talesperson för Kontrapunkt utan berättar om hur det var för just henne när hon var engagerad i föreningen.
***
Författarpresentation: Jag är konstnär och mångsysslare inom kultur, har varit verksam inom poesi, film, musik, foto, måleri, happenings, kultur, med mera. Fram till ganska ganska nyligen har jag gjort föreställningar tillsammans med min poesi/musikduo 2Mothers in a car wash där jag skriver texter och jobbar med visuellt material och framför det på scenen tillsammans med min kollega. Jag är utbildad till scenograf i London och Köpenhamn. Nuförtiden är jag sjukskriven på halvtid och bloggar lite på RSMH. Jag bor i Malmö med min son och vår lilla hund.

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan