Film på Feministisk Festival: det handlar också om kamp!

Ett videoklipp cirkulerar på Facebook som är väldigt upplysande. Någon har satt ihop en och samma scen som upprepas i en mängd amerikanska filmer från olika decennier: Mannen läxar upp Kvinnan genom att raskt lägga henne över sina knän och smiska henne.

Filmvärlden har kommit långt ifrån denna bedrövliga syn på kvinnan som omyndig känslovarelse som mannen ska uppfostra. I dagens filmer och serier finns en mycket större variation av kvinnoporträtt. Till och med i de mest kommersiella produktioner finner vi både ekonomiskt oberoende och sexuellt aktiva kvinnor, professionella, karriärkvinnor, poliser, advokater, action-hjältar, skurkar, osv.

Men förlegade könsroller fortplantas nu som förr i amerikanska och amerikanskt inspirerade film- och tvproduktioner. Kvinnor är ofta hemmafruar som gett upp sina begåvningar för familjens skull, eller karriärkvinnor som inte desto mindre är övervägande smala, snygga, sexiga, hetero och vita. Alltför ofta ser vi scener där kvinnan lagar frukost och serverar sin tidningsläsande man. Oavsett karriär. Och alla singelkvinnor längtar till den stora dagen då de äntligen kan bli fullständigt självförverkligade: Bröllopet.

Hand i hand med reklamen förmedlar mainstreamfilm en syn på vad som är kvinnligt och feminint som kan vara svår att värja sig mot. Film är ett starkt medium som påverkar våra sinnen. Film är också ett symboliskt slagfält.

Vi som jobbar med film måste ta varje tillfälle i akt att visa andra bilder med annan avsändare än de kommersiella och konserverande bilderna.

Feministisk Filmfestival

Under Feministisk festival har flera filmaktörer och organisationer samlats för att ta fram ett filmprogram som vi hoppas ska erbjuda en bredare syn på vad det innebär att vara kvinna och flera infallsvinklar på feministisk kamp. Vi har satt ihop ett program med både långa och korta filmer som uppmanar till reflektion och samtal. Vi möter bland andra, oheliga morsor som inte är helt lyriska över moderskapet, kvinnor som väljer gerillakrig som utväg för förändring, queerradikaler som tar itu med könsidentitet, kroppspolitik och kvinnligt begär, muslimska ninjor som tränar självförsvar och utmanar patriarkatet. Med film och panelsamtal tar vi upp viktiga teman som unga kvinnors erfarenheter av psykisk ohälsa och som feminism i den arabiska och muslimska världen.

Vi bjuder in och välkomnar alla att ta del av detta filmprogram som är en del av Feministisk festival.Vi uppmanar också att diskutera, debattera, ifrågasätta och fortsätta kräva fler bilder som kan stå emot kommersiella och bakåtsträvande krafter.

Vi ses i salongerna!

// Paula Bustos Castro
Projektledare ARF Malmö

 

FILM PÅ FEMINISTISK FESTIVAL 

När: Lördagen den 11 juni 10.00-17.00, samt söndagen den 12 juni 10.00-17.00
Var: på Biograf Panora, Friisgatan 19D

Det är gratis inträde, och först till kvarn som gäller!

Filmprogrammet finns att hitta på ARFs hemsida eller på Facebook och information om hela Feministisk Festival hittar du här, eller på Facebookeventet

Filmprogrammet är arrangerat av: ARF – Film och kultur för Mänskliga Rättigheter, EXIL Filmfestivalen, Folkets Bio Malmö/Panora, Feministisk Festival, FilmCentrum Syd, IFEMA, Interfem, Latinamerika i Fokus, Malmö Arab Film Festival, Malmö mot Diskriminering, Malmö Queer Filmfestival.

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan