Från ensam utvecklare till att ha kodat med hundratals kvinnor

Sedan jag börjat intressera mig för programmering har jag saknat att umgås med kvinnor. Jag träffar nästan bara män på jobbet. Trevliga, kompetenta män, men jag saknar mångfalden.

När jag läste Civilingenjörsutbildningen inom Teknisk Matematik på LTH i Lund så var där ganska många tjejer, nästan hälften av klassen. När jag började på min inriktining inom programmering så var det en drastisk förändring. När jag sedan kom ut i arbetslivet var det extremt. Kvinnorna lyste med sin frånvaro.

Även om jag har killkompisar jag kan dela mitt programmeringsintresse med så har jag i flera år saknat att dela det intresset med tjejkompisar. När jag förra sommaren fick höra att en av mina gamla kursare, Tone, hade börjat jobba som utvecklare på Volvo såg jag fram emot att träffa henne och prata om vilket språk hon programmerade i och vad hon tyckte om det. Jag hade en dröm om att kombinera min passion för att lära ut med min vilja att uppmuntra kvinnor att programmera. Efter ett par glas vin nämnde jag för Tone att jag skulle vilja anordna ett programmeringsläger för kvinnor.

Pink Programming Sunday på Minc i Malmö

Pink Programming Sunday på Minc i Malmö.

Jag hörde inget från Tone på ett tag, och jag visste inte hur jag skulle börja planera för lägret. Kommer någon vilja gå på ett sånt läger? Ska jag boka en lokal för 20 personer utan att veta att jag har råd att betala för den? Eller ska jag börja marknadsföra ett läger utan att jag är säker på att jag har en lokal? Min motivation började svika, tiden började bli knapp och jag bestämde mig för att min dröm fick vänta.

Då ringde Tone. Hon hade pitchat idén för Volvo, som älskade idén och skulle låta Tone köra lägret på arbetstid. Wow, nu var det bara att köra. Det telefonsamtalet var det som blev början till Pink Programming.

Pink Programming Sunday på Knackeriet i Stockholm

Pink Programming Sunday på Knackeriet i Stockholm.

Två månader senare åkte jag och Tone med varsin bil fylld med madrasser, hembakat bröd, projektor, blädderblock och mobil router till en gård mitt på en åker i Österlen i Skåne. Lägret var visade sig bli fullbokat med kölista på bara några dagar. Företag, skolor och flera tidningar tidningar visade intresse. Vi hade tackat nej till att medverka i Gomorron Sverige. De senaste veckorna hade minst sagt varit intensiva. Som tur var hade vi fått tag på en utvecklare till, Vibeke, som skulle hjälpa till som lärare på lägret. Helt ärligt vet jag inte vad vi hade gjort om inte Vibeke hade varit med. 

Deltagarna på lägret var mellan 14 och 45 år gamla och hade minst sagt blandad bakgrund. Lektionerna i Java-programmering, som vi själva föreberett, hade vi en omgjord lada ute på gården. Det var otroligt att se hur mycket kunskap deltagarna lyckades ta in på bara några dagar, och hur de hjälpte varandra med att lösa uppgifter sent in på kvällen. Jag är väldigt glad över den sammansättning av människor som var med på vårt allra första läger. Vi hade väldigt roligt.

Vibeke, Vanja & Tone

Vibeke, Vanja & Tone.

Pink Programming har nu funnits strax över ett halvår. Vi har nu även dagsevent, Pink Programming Sunday, där kvinnor oavsett ålder, bakgrund och tidigare erfarenhet träffas och programmera ihop. Sedan augusti 2015 har vi anordnat 15 fullbokade events runtom i landet och kodat med hundratals kvinnor.

Vilken tur att Tone ringde mig den där dagen i somras, annars hade jag inte haft ett nätverk av hundratals kvinnor att dela med programmeringsintresse med.

// Vanja Tufvesson, Pink Programming

 

 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan