"Jag skiter i din statistik, det är dags att du börjar lyssna på min!"

MAN

Ni vet hur det kan vara, en diskuterar ditten och datten på förslagsvis en förfest. Du och fellow kvinnor i ditt liv börjar prata om det här förejäääävla läskiga med att gå hem ensam på kvällar och nätter. Den där känslan av att något alltid kan hända oavsett om en befinner sig på välkänd eller okänd väg. Rädslan. Det nickas i samförstånd, skakas oroligt på huvuden och någon (jag) skriker rätt ut i ren frustration över att världen är så fuckad. Så från ingenstans entrar en skäggig snubbe konversationen (gu va skäggiga ni är nuförtin) och ba:

“Meeeen alltssååååå, ni behöööööver inte känna er rädda, ni VET VÄL att STATISTISKT SETT är det JÄäääTTTeeeeliten risk att något händer när en går hem sådär”

Eh. Först och främst. VET JAG? Ba näää visste inte om detta *taaack* för att du kommer här och informerar lilla mig om hur världen fungerar. Blä. För det andra, sluta prata om din jävla statistik. Hur ska den göra mig lugnare? Typ om jag hade sagt att en pungspark bara gör ont 30 procent av gångerna, hade du känt dig lugnare när ett knä närmade sig ditt skrev då? Nä, ska vi snacka statistik är det snarare hög tid att du börjar lyssna på min.

DU VET VÄL att statistiskt sett kommer en av tre kvinnor utsättas för ett sexuellt övergrepp, till exempel jag eller någon av mina två systrar.

OCH DU VET VÄL OCKSÅ att 98 % av alla som misstänks för sexuella övergrepp är män. Eftersom var tredje kvinna blir utsatt för ett sexuellt övergrepp är det statistiskt extrem stor risk att jag beblandar mig med män som begår dessa övergrepp dagligen.

Där har du statistik som tåls att upprepa. Jag och alla olika kvinnor lever i vetskapen om att den här statistiken är vår verklighet. Vi har i hela våra liv levt under det förtryck som våldtäktskulturen bidrar med. Vi har tafsats på, gapat- och visslats efter på gatan, blivit slagna av pojkarna i klassen bara för att få höra att de är kära i oss, blivit våldtagna för att sen inte bli trodda för vad hade du egentligen på dig och hade du druckit och förstod han verkligen att du inte ville och du bad ju typ om det och nä han skulle aldrig göra något sådant och BLABLABLA så jävla mycket SKIT har vi fått utstå för att vi råkar ha kroppar i en våldtäktskultur.

Nej, kom inte och berätta för mig och fellow systrar hur vi ska känna. Säg FY FAN DET ÄR VIDRIGT, JAG SKA TA MITT ANSVAR, LÄRA MIG, ALDRIG MISSTRO OCH ALLTID AGERA, DETTA MÅSTE FÅ ETT SLUT! (saknar fan upprörda reaktioner från män angående våldtäktskultur), sen är du tyst. Ingen man behöver någonsin uttala sig om hur det känns att gå hem ensam som kvinna, om du inte fattade det innan; Varsågod, you got educated for free!

Micaëla Gripenberg

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan