Kan skolan bli bättre på jämställdhet?

Idag bloggar Vlora Makolli från #100workshops om hur lärare i skolan kan bli bättre på jämställdhet. Hon är en av projektets jämställdhetsambassadörer som under 2015 ska hålla i 100 workshops för att göra begreppet jämställdhet till något varje medborgare i stadsområde Öster ska kunna ta del av och arbeta med.

Genuspedagogik är något som lärarna får lära sig och som därmed ska prägla deras sätt att undervisa, men som tydligen inte ger stor framgång i jämställdhetsfrågan. Vi ser till exempel att lärare indirekt diskriminerar elever genom uttalanden som "det är så pojkar är" eller "hade du läppstift på dig innan han knuffade dig och drog ner dina byxor" och att elever diskriminerar varandra på olika sätt baserat på deras kön.

Så om vi ska ta frågan på allvar och uppfylla jämställdhetsmål till år 2020 måste vi bli bättre på att betona jämställdhet och ha det som en del av undervisningen.

Vad gäller genuspedagogik, bör alla lärarna ta utbildningen på allvar genom att tillämpa den kunskap den får i arbetet rent praktiskt också, till exempel genom att vid olika tillfällen nämna "han, hon, hen" eller "hetero, homo, trans". Det vill säga, att våga använda begrepp för att normalisera och inte vara rädd för att ta diskussionen med elever om huruvida det är rätt eller fel att vara homosexuell. För att det bör inte vara ett ämne som vi ignorerar och lämnar till någon annan eller till ett annat tillfälle.

För att citera Emma Watson "If not me, who? If not now, when?"

 

Maria Wetterstrand, Vlora Makolli och Åsa Regnér

Maria Wetterstrand, Vlora Makolli och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér på Malmö stads jämställdhetskonferens 13 april i år.

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan