Myten om mörkläggningen

Att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken är sant. Att det finns logiska och naturliga förklaringar det detta faktum är också sant. I pressen kan man ibland läsa rubriker som ”vi måste tala öppet om invandrarnas kriminalitet”. Att invandrarnas kriminalitet mörkas av media och myndigheter är en allmänt spridd uppfattning. Jag hävdar att det är precis tvärt om. Om det är någon typ av kriminalitet som lyfts upp skärskådats är det just de kriminella handlingar som begås av invandrare.

Det förhåller sig nämligen så att det finns massor av grupper/kategorier som är överrepresenterade i brottsstatistiken. Som vi alla känner till är exempelvis män ”våldsamt” överrepresenterade i förhållande till kvinnor. Men det finns många fler grupper än så.

Exempelvis:

1. Fattiga 
2. Lågutbildade 
3. Barn till skilda föräldrar
4. ADHD diagnos
5. Alkoholbrukare 
6. Unga 
7. Osv, det finns många fler.

Sällan eller aldrig möts vi av rubriker som ”Vi måste tala klarspråk om de lågutbildades brottslighet” ”Myndigheterna mörkar de lågutbildades kriminalitet”.
Varför vill man inte lyfta fram andra gruppers överrepresentation i brottsstatistiken på samma sätt som invandrarnas? Varför väljer man att just peka på invandrarnas brottslighet som särskilt klandervärd? Varför är ”sanningen” helt plötsligt ointressant?
Om man Googlar på orden ”överrepresentation brott” får man nästan uteslutande träffar som handlar om invandrare fast det finns hur många andra grupper som helst som också borde återfinnas bland träffarna. Hur kan det komma sig, varför är det så?

 

Gabriel

 

Gabriel Angel Guiance
Lärare på gymnasieskola som brinner för en likvärdig skolan

 

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan