Vi måste jobba emot ett hat som ofta sker bakom stängda dörrar

Angela Larsson, Nätaktivisterna

Sedan jag var 14 år gammal har jag i offentliga nätbaserade medier uttryckt frustration mot världen vi lever i. Den är fylld av rasism, med allt vad det innebär. Vi behöver slå tillbaka, ventilera och stärka varandra. På nätet kan du ramla bakåt i ett stöttande skyddsnät om du har tur, men du kan också upptäcka en förlängning på det hat du försökt tackla. Det kan ske i hotfulla kommentarer eller hatiska mail, något jag upplevt i massor. Vi kallar det näthat.

Näthat mördar människor världen över. På samma sätt som mobbning mördar. Det finns olika former av näthat, inget lättare än det andra. Det kan vara klasskamrater som tillsammans hackar på någon som är annorlunda genom internet för de tror sig vara osynliga. Eller ett kommentarsfält där människor uttrycker sig vidrigt mot en persons text, genom grova förolämpningar, förtal och personangrepp.

Nätaktivisterna är ett projekt som jobbar mot näthat genom utbildning. Nätaktivisterna föreläser i gymnasieskolor om hur vi unga kan använda nätet för att slå emot näthat genom dess penicillin - Nätaktivism. Vi som nätaktivister står för att en like på sociala medier är mer än en like som ett knapptryck. Detta representerar någonting större än så. Att visa stöd på internet är att solidarisera och ta ställning. Något vårt samhälle behöver mer av.

Som nätaktivist ägnar du dig åt att upprätthålla demokratins kärna. En nätaktivist jobbar antirasistiskt och är en förebild för hur vi ska använda den digitala plattformen vi har tillgång till för att förbättra vårt samhälle. Vi lär ut vilka lagar som måste följas även via nätet, hur du kan stötta dina medaktivister, och bland annat hur internet är ett verktyg för att göra samhället mer präglat av antirasism.

I den fysiska världen diskuteras näthat som ett fenomen en digital värld skapad - som om näthat är en parentes från det liv vi normalt sett lever. Egentligen är det bara en förlängning av trakasserier människor utövat mot varandra i åratal, nu samlade på en bekväm plats. Som alla möjliga har tillgång till. En offentlig plats, mer uppmärksamhetsväckande än ett torg.

Kanske ser du detta som ett hinder. Som ett spindelnät för brett för att hantera. Jag skulle påstå det omvända.

På internet kan vi gemensamt jobba emot ett hat som ofta sker bakom stängda dörrar. Trakasserier på Internet kan tacklas lättare än trakasserier som inte dokumenteras på samma vis. Nära på allt som rör den digitala sfären www, finns kvar. Det går att hitta, att fotas, att visa upp, att använda som bevis vid en fällande dom. Att hatet sker på internet gör att vi kan slå tillbaka med nätet som redskap.

Att lära denna generation, och alla andra kommande, hur vi gemensamt tacklar näthatet vid roten, är lösningen på hur det raderas för gott.

// Angela Larsson, Nätaktivisterna

comments powered by Disqus

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan