Bloggtema: Engagemang

Är det möjligt att förändra världen genom fotboll? Det tror vi på Futebol dá força!

Futebol dá força betyder 'fotboll ger styrka', vilket är exakt vad vi gör. Genom fotboll stärker vi ledare, tjejer och deras närområden – på fotbollsplanen och vidare i livet. Samtidigt förändrar vi strukturer i samhället som idag begränsar tjejers möjligheter. Vi stärker tjejer samt deras möjligheter och inflytande i samhället – helt enkelt för att vi tycker att alla ska ha tillgång till lika rättigheter och möjligheter.

Futebol dá forçaFrån vänster till höger: FDF:s verksamhetsledare Frida Persson tillsammans med FDF-ledarna Ilham Ahmed Abdallah, Fardowsa Mohamoud, Isabel Expósito och Camilla Ackerfors.

Identifierar du som tjej eller kvinna, är du över 15 år och vill du bli ledare och förebild för unga tjejer? I samarbete med Skåneidrotten startar nu Futebol dá força igång verksamhet i Malmö, och du är varmt välkommen att bli del av FDF:s internationella nätverk av inspirerande ledare som stärker unga tjejers rättigheter och möjligheter, en fotbollsträning i taget. Oavsett om du redan är fotbollstränare eller aldrig har rört en boll förut, är du välkommen att vara med på vår ledarskapsutbildning för fotbollstränare och bli del av vårt nätverk. Det enda som krävs är att du vill vara med och förändra världen genom fotboll!

Som Futebol dá força-ledare får du:

·      En kostnadsfri fotbollstränar- och ledarskapsutbildning

Genom vår ledarskapsutbildning får du inspiration, kunskap och verktyg för att vara en grym ledare och fotbollstränare, och för att skapa en trygg miljö på fotbollsplanen där unga tjejer kan träffas, utvecklas både som fotbollsspelare och människor, och ha förutsättningslöst kul genom fotbollen!

·      Stöd och handledning från FDF i din roll som fotbollstränare

Vi finns till för dig i varje steg längs vägen, från att komma igång med ett uppdrag i en förening i ditt närområde till att komma med tips om fotbollsövningar som du kan använda vid dina träningar till att stötta dig i att bemöta dina tjejer på ett sätt som stärker varje individ, inifrån och ut.

·      Ett stort nätverk av drivna tjejer och kvinnor

I Sverige idag är vi över 200 tjejer och kvinnor som leder och stärker andra tjejer genom fotbollen. I vårt ledarnätverk kan du ställa frågor och få inspiration, tips, idéer och utbyte med andra ledare som gör precis samma som du – förändrar världen genom fotboll!

·      Inspirationsträffar & vidareutbildning

Flera gånger om året erbjuder vi inspirationsträffar och vidareutbildningar baserade på de frågor som våra ledare är intresserade av att lära sig mer om. Det kan vara allt ifrån skadehantering till att stärka självkänsla eller stötta en spelare som har det tufft hemma. Som ledare berättar du vad du vill lära dig mer om för att kunna vara den bästa möjliga förebilden för dina tjejer, så ordnar vi det!

·      En kvinnlig chef från näringslivet som din mentor

Som FDF-ledare får du en coach eller en kvinnlig mentor från ett yrkesområde som intresserar dig. Med din coach eller mentor kan du bolla allt i livet – från ditt ledarskap på fotbollsplanen till dina studier eller din professionella utveckling. För vi vill inte bara stärka unga tjejer – vi vill också lyfta er som vill bli Sveriges framtida ledare, med början på fotbollsplanen och vidare i livet!

·      Snygga FDF-tränarkläder


Första steget till att bli del av FDF:s nätverk är att vara med på vår ledarskapsutbildning, som går av stapeln i Malmö denna höst. Efter utbildningen hjälper vi dig som inte redan har ett tränaruppdrag att komma igång som ledare för ett tjejfotbollslag i en förening i ditt närområde. Och sen är det bara att köra! Och kom ihåg – som FDF-ledare är du aldrig ensam ute på planen, du har alltid oss och 200 andra ideella ledare som har din rygg. Tillsammans är vi starkare

För att höra mer om FDF, vad det innebär att bli ledare eller för att anmäla dig redan nu till utbildningen, hör av dig till Marina Karlsson som leder vår verksamhet i Malmö tillsammans med Skåneidrotten, på telefon 010-4765730 eller marina.karlsson@skaneidrotten.se. 

 

Futebol dá força

Varje sommar anordnar FDF fotbollsläger bara för tjejer runt om i Sverige. På denna bild: sommarläger spelare i Södertälje med FDF-ledarna (från vänster till höger i rosa-svarta t-shirts) Etana Zazi, Ishtar Chabo, Albera Jene, Mirjam Shorro och Jennifer Asmar.

 

"Engagemang som medicin"

 

Jag har under de senaste åren jobbat med att kräla mig upp från en lång och djup depression, ett arbete som kräver verkliga krafter. Vissa insatser från samhället sätts in, men det största jobbet måste göras av en själv, komma från en själv för att kunna göra nytta.

Under den här tiden satt jag där hemma och såg flyktingvågen 2015 välla in över oss och berördes svårt av teverapporterna, av dessa bilder av människor i nöd, i fara, och det var nu det skulle dyka upp en chans, en möjlighet för mig att agera, att vakna ur min egen dvala, mitt eget lidande.

Från alla möjliga håll började meddelanden i mitt eget sociala flöde poppa upp i en rasande fart, där jag kunde läsa om hur vänner och bekanta hjälpte till i mottagandet av dessa flyktingar. Jag stod med på kulturföreningen Kontrapunkts utskickslista då jag en gång tidigare hade besökt ett evenemang där, och såg på detta sätt föreningen omvandla sig till en hjälporganisation i raketfart. Den var en väldig kraft av gräsrotsengagemang som inte väntade på beslut från högre ort, utan agerade omedelbart utifrån hjärta och sunt förnuft, av sann medkänsla för andra människor. Myndigheternas långsamhet under krisen var provocerande, det var som om de inte ville ta i problemet. Det var till Kontrapunkt jag sökte mig, för jag hade en redan frälsts av den kärleksfulla stämning som råder där.

Jag engagerade mig i en rörelse där jag var en av hundratals lemmar i en och samma kropp. Jag fick ett arbete att utföra när jag var på plats i några timmar, enkla saker som att bädda sängar, fylla diskmaskinen, städa toaletter eller röra i stora grytor, när jag var klar tog någon annan över. Jag kom tillbaka en annan dag och gjorde samma sak, jag tänkte inte mer, jag kunde handla, jag kunde skingra mina tankar på det hemska, jag tog till verket för att bota den ångest som tevebilderna gav mig. Och det hjälpte. Flyktingarna fick mat och jag fick mitt lidande botat. Jag kände starkt att vi  alla var med om en historisk händelse och att jag alltid skulle titta tillbaka på det här och känna att jag gjorde det rätta. Det var bland det bästa jag någonsin gjort.

Det var inte bara jag som blev avstängd från Försäkringskassans ersättning för det här. Den här typen av helande uppgifter är inte godkända som rehabilitering. Man ska delta i de fördelade aktiviteterna som erbjuds, som i sig själva saknar mening, som bara finns till för rehabilitering. Den verkligt viktiga volontärinsatsen godkändes inte som tillåten aktivitet under en sjukskrivning ens för några timmar här och där, detta som hade förmåga att bota på riktigt, öppna upp en stelnad själ, bryta isolering, hitta en gemenskap på egna premisser.

Smällen från Försäkringskassans massiva utredning, förhöret som följde, och deras avstängning slog ner som en atombomb i mitt liv men ändå jag ångrar inte en sekund av mitt engagemang på Kontrapunkt. Det finns inget att ångra. Det här kommer i historieböckerna.

Kontrapunkt_2015

Fotograf: Jens Melander.

Fler bilder från Kontrapunkt 2015 hittar ni HÄR

Kontrapunkts hemsida: www.kontrapunktmalmo.net
 

***
Jenny K Lundgren är inte talesperson för Kontrapunkt utan berättar om hur det var för just henne när hon var engagerad i föreningen.
***
Författarpresentation: Jag är konstnär och mångsysslare inom kultur, har varit verksam inom poesi, film, musik, foto, måleri, happenings, kultur, med mera. Fram till ganska ganska nyligen har jag gjort föreställningar tillsammans med min poesi/musikduo 2Mothers in a car wash där jag skriver texter och jobbar med visuellt material och framför det på scenen tillsammans med min kollega. Jag är utbildad till scenograf i London och Köpenhamn. Nuförtiden är jag sjukskriven på halvtid och bloggar lite på RSMH. Jag bor i Malmö med min son och vår lilla hund.

Sida 1 av 5

Instagram

Tweets

Utveckling & formgivning

Martin Egri & Marielle Jensen/Color Bug

We'll be back!

Hej! Vi bygger just nu om Agenda: Jämlikhet Malmö. Under tiden kan du besöka Agenda: Jämlikhet Göteborg för att läsa bloggar, se vad som händer i Göteborg, eller så kan du följa oss på något av våra konton på sociala medier. Har du någon minut över tar vi gärna emot dina förslag på hur vi ska utveckla sidan. Stort tack!

Svara på enkäten Gå till sidan